Onko huoli matkapuhelinsäteilyn terveysvaikutuksista turhaa?

Langattoman teknologian myötä älypuhelimet, taulutietokoneet ja monet muut langattomat sovellukset ovat tulleet osaksi jokapäiväistä elämäämme. Olemme hurmaantuneet uuden langattoman teknologian tuomiin huikeisiin mahdollisuuksiin, mutta alamme vasta kovin hitaasti herätä sen riskeihin, vaikka langaton teknologia ja sen myötä radiotaajuinen sähkömagneettinen säteily lisääntyy ympärillämme koko ajan.

Huoli lapsista ja nuorista

Euroopan neuvosto suositteli vuonna 2011, että jäsenvaltioiden tulisi ryhtyä kaikkiin mahdollisiin toimenpiteisiin erityisesti lasten ja nuorten suojelemiseksi matkapuhelinten tuottamalta säteilyltä. Myös kotimainen Säteilyturvakeskus Stuk on suositellut lasten kännykänkäytön rajoittamista, mutta sen mukaan tukiasemista ei kuitenkaan ole vaaraa. Tämä siitä huolimatta, että Euroopan parlamentin vuonna 2009 antaman päätöslauselman mukaan matkapuhelinantenneja asennettaessa tulee erityisesti huolehtia siitä, että erityisherkät kohteet, kuten koulut ja päiväkodit eivät ole tarpeettoman lähellä matkapuhelintukiasemia. Maailman terveysjärjestö (WHO) luokitteli radiotaajuisen säteilyn vuonna 2011 mahdollisesti syöpävaaralliseksi. Elinympäristöömme on siis päästetty luikertelemaan nykytiedon mukaan vähintään 2B-luokan karsinogeeni eli mahdollinen syövänaiheuttaja ilman, että siitä on käyty tarpeeksi julkista keskustelua.

Meillä on jo paljon myös tutkimustuloksia siitä, että radiotaajuinen sähkömagneettinen säteily on vaarallista terveydelle. Vuonna 2012 riippumattomat tiedemiehet kävivät läpi 1800 uutta tutkimusraporttia aiheesta laatien tästä BioInitiative-raportin. Esiin nousi huolestuttavia asioita terveyteen liittyen. Tutkimusnäyttöä löytyi mm. matkapuhelimen pitkäaikaiskäytön aiheuttamasta altistumisesta pahanlaatuiselle aivokasvaimelle. Erityisen herkkiä riskeille ovat lapset ja nuoret. Kaikissa tutkimuksissa ei haitallisia terveysvaikutuksia ole havaittu. Kysymyksiä kuitenkin aiheuttaa se, että alan teollisuuden rahoittamissa tutkimuksissa on riippumattomien tutkijoiden tutkimuksiin verrattuna paljon useammin tuloksena, ettei vaaraa ole.

Langaton teknologia riittävän kauaksi ihmisistä

Riskien välttämiseksi voimme tehdä paljon ilman, että laitteiden käyttöä tarvitsee lopettaa. Turvallinen tapa olisi sijoittaa tukiasemat mastoihin ja noin 300 metrin päähän mm. päiväkodeista, kouluista ja ihmisten kodeista. Langattomien yhteyksien sijasta kannattaisi esimerkiksi kouluissa, työpaikolla ja kotona suosia turvallisia kaapeliyhteyksiä. Puhelimeen kannattaa puhua kuulokkeilla tai kaiutintoiminnolla eikä puhelinta kannata pitää lähellä kehoa. On mahdollista hyödyntää uutta teknologiaa terveysriskit turvallisemmin halliten. Lisätietoa aiheesta artikkelikokoelmassani http://eeva-johanna.net/2014/05/06/langattoman-teknologian-riskit/.

EevaJohannaEloranta
Sosialidemokraatit Turku

FM, VTM, kansanedustaja
sivistysvaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan jäsen
maa- ja metsätalousvaliokunnan varajäsen
Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu